Tyrimas: į ką Lietuvos gyventojai naujuose namuose investuotų daugiau

Geros žinios | 2022.07.13

Nukopijuota!

Augant Lietuvos gyventojų lūkesčiams naujam būstui, į tam tikrus aspektus, galinčius užtikrinti aukštą gyvenimo kokybę, jie nori investuoti daugiau. Kokie naujo būsto bruožai šalies gyventojams yra svarbiausi, rodo šių metų pavasarį atliktos visuomenės apklausos duomenys.

Vienas iš dažniausiai minėtų aspektų, į kurį rinkdamiesi naujus namus investuotų apklaustieji, yra patogi vieta ir geras susisiekimas. Šį  aspektą kaip itin svarbų paminėjo daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklausoje dalyvavusių respondentų.

„Bendraudami su naujo būsto ieškančiais klientais pastebime, kad patogi vieta nebūtinai siejasi su gyvenimu centre. Kur kas svarbesnės vietos ypatybės – lengvai pasiekiamos pagrindinės miesto ir rajono gatvės, greta važiuojantis viešasis transportas, dviračių takai ir kita infrastruktūra, tokia kaip švietimo ir gydymo įstaigos, parduotuvės“, – sako NT plėtros bendrovės „Omberg group“ Pardavimų ir klientų patirčių vadovė Edita Gudauskienė.

Dėmesys būsto kokybei

Kitas ne mažiau svarbus aspektas, į kurį norėtų investuoti gyventojai – kokybiškos statybos ir apdailos medžiagos. Šį variantą pasirinko taip pat daugiau nei trečdalis (36 proc.) respondentų.

„Nuo daugiabučio statyboje naudojamų medžiagų priklauso tiek patalpų vėdinimas, tiek suvartojamos šilumos energijos kiekis. Todėl naujakuriai yra linkę rinktis aukščiausios energinės klasės būstus, užtikrinančius patogų bei šiltą gyvenimą ir apsaugančius nuo papildomų išlaidų ateityje“, – sako E. Gudauskienė.

Tarp tų, kurie į kokybiškas statybos ir apdailos medžiagas būtų linkę investuoti daugiau, dauguma buvo jauniausi (18–25 m.) tyrimo dalyviai (42 proc.). Pasak „Omberg group“ ekspertės, jauni žmonės pirkdami būstą dažniausiai naudojasi finansinės paskatos priemonėmis, kurių sąlygos gali būti dar geresnės įsigyjant A++ energinės klasės būstą. O štai nekokybiškos statybos medžiagos dažnu atveju reiškia papildomas išlaidas, kurių, perkant būstą naujos statybos name, būtų galima išvengti.

Vertina garso izoliaciją

Tyrimo duomenimis, rinkdamiesi būstą Lietuvos gyventojai daugiau investuotų ne tik į patogią vietą ir kokybiškas medžiagas, bet ir į gerą garso izoliaciją. Šis kriterijus svarbus beveik trečdaliui (32 proc.) respondentų.

„Ramybė namuose visada buvo vienas iš svarbiausių poreikių, o mintis apie girdimus kaimynų balsus ar žingsnius daugeliui mūsų kelia šiurpą. Šiuolaikiniai daugiabučiai, kurie privalo atitikti C klasės garso izoliaciją, šį poreikį išpildo kur kas geriau, nei statyti anksčiau. Sienos, skiriančios butus, juose blokuoja 55–60 dB triukšmą, todėl turėtumėte negirdėti net ir labai garsiai šnekančių kaimynų.

Sprendimų geresnei garso izoliacijai nuolat ieško ir pačios statybos bendrovės. Pavyzdžiui, šiuolaikinės gelžbetonio technologijos užtikrina itin mažą pralaidumą“, – tikslina E. Gudauskienė.

Apklausa atskleidė, kad į gerą garso izoliaciją investuoti norėtų senjorai (40 proc.), o mažiausiai ji aktuali 26–35 metų amžiaus gyventojams (27 proc.).

Investuotų ir į patogų išplanavimą

Tyrimas taip pat atskleidė, kad penktadalis (20 proc.) šalies gyventojų, rinkdamiesi būstą, daugiau lėšų paskirtų patogesniam būsto išplanavimui ir erdvumui.

„Patogus išplanavimas apsaugo klientus nuo papildomų rūpesčių ir laiko resursų įsirenginėjant namus. Pastebime, kad vis labiau norima erdvesnio vonios kambario ir virtuvės. Tuo pat metu pandemija paskatino grįžti prie uždaresnių erdvių: matome, kad pirkėjai nori daugiau kambarių turinčių to paties dydžio butų, nei prieš porą metų“, – pastebi „Omberg group“ Pardavimų ir klientų patirčių vadovė.

Patogus būsto išplanavimas ir erdvumas, kaip svarbūs aspektai, labiausiai rūpi aukščiausio ar vidutinio lygio vadovams (29 proc.) ir  46–55 metų amžiaus respondentams (25 proc.).

Svarbu ir pramogos, saugumas, dizainas

10 proc. tyrimo dalyvių, rinkdamiesi naują būstą, norėtų investuoti į lengvai pasiekiamas pramogas ir paslaugas, 8 proc. – išskirtinius dizaino sprendimus. E. Gudauskienės nuomone, įdomu tai, kad paprašyti apibūdinti jaukius namus, 7 iš 10 apklaustųjų juos apibūdino kaip saugius, tačiau tik kas dešimtas respondentas norėtų į saugumą investuoti.

„Anksčiau kaimynystės saugumas – galimybė po darbo saugiai grįžti namo, o vaikams nueiti į autobusų stotelę ar mokyklą – renkantis naujus namus buvo didelis privalumas. Šiandien jis, greičiausiai, yra savaime suprantama būtinybė. Todėl, nors tai gyventojams yra svarbu, daugelis nemato priežasties už saugumą mokėti papildomai“, – svarsto E. Gudauskienė.

Visuomenės nuomonės tyrimą „Omberg group“ užsakymu bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko 2022 m. kovo 17–25 dienomis. Jo metu iš viso apklausti 1007 respondentai, gyvenantys visoje Lietuvoje.